loading

Да се ​​стане глобална фабрика за домашни врати и прозорци почитувана од индустријата.

Револуционерна изведба на фасадата: клучните 5 фактори што треба да ги знаете

Револуционерна изведба на фасадата: клучните 5 фактори што треба да ги знаете
×

Кога станува збор за дизајнирање и изградба на структура, фасадата е често првото нешто што луѓето го забележуваат 

A фасадата на зградата , или надворешен ѕид, служи како негово лице кон светот и може значително да влијае на неговиот целокупен изглед и перформанси  Затоа е од суштинско значење да се обрне внимание на фасадата кога се размислува за надградба или подобрување на зградата 

Во оваа објава, ќе истражуваме во 5-те клучни фактори што треба да се земат предвид при револуција во перформансите на фасадата на вашата зграда.

 

 

5-те клучни фактори за ескалација на изведбата на фасадите

Фактор 1: Ориентација на градење и анализа на локацијата

Ориентацијата на зградата на нејзината локација може многу да влијае на нејзините енергетски перформанси. На пример, зграда која е ориентирана да ја максимизира соларната добивка во зима и да ја минимизира во лето може да биде енергетски поефикасна. Слично на тоа, локалната клима, топографијата и околните згради можат да влијаат на перформансите на фасадата на зградата.

Фактор 2: Избор на материјали

Материјалите што се користат во фасадата на зградата можат во голема мера да влијаат на нејзините термички перформанси, издржливост и барања за одржување. На пример, изборот на материјали со висока изолација може да помогне да се намали загубата на топлина, додека материјалите со висока сончева рефлексија може да помогнат да се намали сончевата добивка.

Фактор 3: Застаклување и поставување на прозорци

Видот, големината и поставеноста на прозорците може многу да влијаат на енергетските перформанси на зградата. На пример, користењето на премази со Low-E на прозорците може да помогне да се намали загубата на топлина, додека внимателното позиционирање на прозорците за да се искористи природната светлина може да ја намали потребата за вештачко осветлување.

Фактор 4: Сончево засенчување и дневна светлина

Вградувањето на елементи како што се настрешници, решетки и уреди за засенчување може да помогне да се намали сончевото засилување и да се подобрат севкупните термички перформанси на фасадата. Слично на тоа, дизајнирањето на фасадата за да се овозможи природно дневно осветлување може да ја намали потребата за вештачко осветлување и да ја подобри севкупната енергетска ефикасност на зградата.

Фактор 5: Цена

Иако цената е секогаш фактор што треба да се земе предвид кога станува збор за градежни проекти, од суштинско значење е да се постигне вистинската рамнотежа помеѓу трошоците и перформансите. Изборот на најевтините материјали можеби не е секогаш најдобрата опција на долг рок, доколку тие не ги исполнуваат потребните барања за изведба или имаат пократок животен век.

Од друга страна, инвестирањето во поквалитетни материјали може да помогне да заштедите пари на долг рок со намалување на потребата од чести поправки или замени. Неопходно е внимателно да се разгледа односот цена-бенефит кога станува збор за фасадата за да се осигурате дека го правите најисплатливиот избор.

Револуционерна изведба на фасадата: клучните 5 фактори што треба да ги знаете 1

 

Најчесто поставувани прашања за фасадата на зградата:

П: Кои се 5-те клучни фактори за ескалација на перформансите на фасадата на зградата?

О: 5-те клучни фактори за ескалација на перформансите на фасадата на зградата се ориентацијата на зградата и анализата на локацијата, изборот на материјали, застаклувањето и поставувањето на прозорците, сончевото засенчување и дневната светлина и цената.

П: Како може ориентацијата на зградата и анализата на локацијата да влијаат на перформансите на фасадата на зградата?

О: Ориентацијата на зградата и анализата на локацијата може многу да влијаат на енергетските перформанси на зградата. На пример, зграда која е ориентирана да ја максимизира соларната добивка во зима и да ја минимизира во лето може да биде енергетски поефикасна. Слично на тоа, локалната клима, топографијата и околните згради можат да влијаат на перформансите на фасадата на зградата.

П: Зошто е важен изборот на материјали кога станува збор за фасадата на зградата?

О: Изборот на материјали е важен бидејќи може многу да влијае на термичките перформанси, издржливоста и барањата за одржување на зградата. На пример, изборот на материјали со висока изолација може да помогне да се намали загубата на топлина, додека материјалите со висока сончева рефлексија може да помогнат да се намали сончевата добивка.

П: Како може типот, големината и поставеноста на прозорците да влијаат на енергетските перформанси на зградата?

О: Видот, големината и поставеноста на прозорците може многу да влијаат на енергетските перформанси на зградата. На пример, користењето на премази со Low-E на прозорците може да помогне да се намали загубата на топлина, додека внимателното позиционирање на прозорците за да се искористи природната светлина може да ја намали потребата за вештачко осветлување.

П: Како може соларното засенчување и дневната светлина да ја подобрат фасадата на зградата?

О: Вградувањето на елементи како што се настрешници, решетки и уреди за засенчување може да помогне да се намали сончевото засилување и да се подобрат севкупните топлински перформанси на фасадата. Слично на тоа, дизајнирањето на фасадата за да се овозможи природно дневно осветлување може да ја намали потребата за вештачко осветлување и да ја подобри севкупната енергетска ефикасност на зградата.

П: Кои се некои вообичаени техники за подобрување на перформансите на фасадата на зградата?

О: Некои вообичаени техники за подобрување на перформансите на фасадата на зградата вклучуваат употреба на материјали за изолација за да се создаде топлинска бариера помеѓу надворешноста и внатрешноста на зградата, нанесување прозорски филмови или премази за да се намали загубата на топлина и да се рефлектира сончевата топлина, избирање издржливи материјали кои можат да ги издржат елементите и да користат одржливи материјали кои имаат мало влијание врз животната средина.

Револуционерна изведба на фасадата: клучните 5 фактори што треба да ги знаете 2

 

Алуминиумски панели од WJW за вашата комерцијална зграда“

Во WJW, ние сме специјализирани за обезбедување на најдобрите алуминиумски фасадни панели за комерцијални згради. Нашите панели нудат модерен и приспособлив изглед за секој проект. Се гордееме со испораката на 100% индивидуализирани услуги и производи, користејќи го целото наше искуство и креативност во процесот.

Не само што нудиме конкурентни цени за да ги задоволиме потребите на нашите клиенти, туку и даваме приоритет на квалитетот во сè што правиме. Нашиот тим на занаетчии многу се грижи за производство на прецизни и совршени производи, секогаш стремејќи се да обезбеди најекономично севкупно решение за нашите клиенти.

Ние веруваме во барањето разумен профит, не понизок од просекот на индустријата, со цел да ги задоволиме основните потреби на нашиот бизнис и да обезбедиме негов долгорочен развој. Иновациите се клучен двигател на нашето претпријатие и ние континуирано инвестираме и го охрабруваме целиот наш персонал да доаѓа до нови идеи.

Ако сте заинтересирани да дознаете повеќе за нашите производи и како можеме да ви помогнеме да ги добиете совршените фасади за вашата зграда, не заборавајте да ја проверите нашата веб-страница.

 

Резиме

Фасадата на зградата игра клучна улога во нејзината севкупна изведба и изглед. Кога размислувате за надградба или подобрување на фасадата, од суштинско значење е да се земат предвид факторите како што се енергетската ефикасност, издржливоста, естетиката, одржливоста и трошоците. Со внимателно разгледување на овие фактори, можете да создадете фасада што не само што го подобрува изгледот на вашата зграда, туку и ги подобрува севкупните перформанси и одржливост.

Претходна
How to Maximize the Lifespan of Your Curtain Wall Systems
Exploring Other Cladding Materials for Your Building
Следно
Препорачано за тебе
нема податок
Стапи во контакт со нас
Авторски права © 2022 Foshan WJW Aluminium Co., Ltd. | Тајп  Дизајн Лифишер
Customer service
detect